They said it changes when the sun goes down… Around here

Sidder i snehvide Göteborg, og har startet dagen med et ordenligt skud, nordengelsk socialrealisme, for i dag, er det 10 år siden, 4 bumsede knægte fra High Green Sheffield ankom og gjorde et markant indtryk på det britiske musiklandskab.

New Yorker kølige The Strokes havde gjort det legitimt igen, at skrue op for guitarene og  iklæde sig attitude, dog uden den spejlingshabitus, som den signatur altid har følt hos de bedste britiske kunstnere. Dem der gør os klogere på vores eget liv, eller i al fald genkender det.

Som skrevet før, var jeg begyndt regelmæssigt at komme i nordengland, for at følge  smertensbarnet Liverpool FC i levende live, og da Arctic Monkeys i dag for 10 år siden udkom med Whatever People Say I Am, That´s What I´m Not, kunne jeg med ét genkende de fortællinger fra nordengelsk dagligdag, natteliv og virkelighed.

Lysende stod det klart dengang 20 årige Alex Turner var en lysende, funklende, og rå sangskriverdiamant.  Både musikalsk, men også lyrisk, hvor vi både narrativt og håndværksmæssigt kunne se lighedstegn med Sheffields stolte søn Jarvis Cocker. Dog uden det famlende nervøse erotiske islæt.  Erotikken skulle komme senere i karrieren.

Whatever People….. skulle smadre alle rekorder da den udkom, og med dens ca. 364.000 solgte eksemplarer i den første uge i hjemlandet, være den hurtigst sælgende debut i UK nogensinde. Og hvordan lyder den egentlig i dag? Lyrisk, stadigvæk ligeså relevant som da den udkom på bagsiden af den smadret New Labour drøm, for ikke meget har ændret sig til det bedre i nordengland, under nu årevis konservativ styre. Tværtom. Musikalsk, kan det godt høres, nu at Turner var i starten af den rejse, der når vi retroperspektivt kigger tilbage på hans karriere, vil vise at vi har med en helt særlig sangskriver at gøre. Men den musikalsk distortion naivitet, har dog stadigvæk sin helt egen hurtige charme, og det er et album jeg i de sidste 10 år har lyttet mest til.

 

Please follow and like us:
error

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *