After the Madness

Der er ikke tale om et dugfrisk album eller the next big thing, ej heller er det noget mesterværk.
Da året 2015 skulle gøres op var det omtalte album heller ikke at finde på de typiske musikkilders traditionelle årslister. Hos undertegnede havde den sneget sig ind på en beskeden 51. plads (ud af 80).

Indrømmet, introduktionen er lidt pauver, og er man allerede hoppet af, er man til fulde undskyldt. For dem der stadig hænger i, vil der måske vise sig at være en pay-off, for det har albummet netop vist sig at være i stand til, hvilket også er grunden til, at det nu skal have en forsinket, men fortjent omtale. For omtale var der ikke just meget af, da albummet udkom i maj sidste år, men her ca. ni måneder senere bliver albummet på mystisk vis, ved med at snige sig vej til playlister, pladespiller og høretelefoner.

Derfor tillad mig at give Cathal Smyths solo-debut ”A comfortable man” lidt spalteplads.

albumcover

Umiddelbart ringer navnet måske ikke højt på genkendelighedsbarometeret, men hvis man smider navnet Chas Smash i puljen, samtidig med, at man begynder at nynne ”Father wears his Sunday best, Mother’s tired she needs a rest…Our house, in the middle of our street”, så er de fleste med på, at vi taler om Madness, hvor Cathal Smyth slog sine folder som trompetist og backing-sanger under aliasset Chas Smash.

Cathal Smyth startede eget pladeselskab, Rolled Gold Records i 2002. Her udgav han debut singlen, “We´re coming over“, under navnet Mr. Smash & Friends, som var et gakket indspark (optaget med The England Supporters Band) til endnu et mislykket engelsk VM-eventyr i  2002 slutrunden i Japan/Sydkorea.

Heldigvis er solodebuten “A comfortable man”, udgivet af en nu 57-årig Smyth, en helt anden affære. Albummet står som et testamente over, hvad der kan ske når klassens klovn og fjollede dreng beslutter sig for at blive voksen. Tilbage står man med et personligt og fascinerende album, der endte med at blive en slags skriftestol inspireret af Smyths vanskelige år, som begyndte med skilsmissen i 2005, et ægtskab der ellers havde holdt i  28 år. Herefter fulgte en nedtur der endte med en tur forbi Cottonwood Rehab Centre. Nu er han heldigvis på fødderne igen og ud er kommet en ny indadvendt og eftertænksom side til Smyths sangskrivning. Nuvel, det er ikke nyskabende og stemmen er måske lige på den tynde side, men der er alligevel et eller andet over det, der gør at man vender tilbage efter mere.

Om første singlen, “You´re not alone”, siger han selv i et Q interview.

There is no end, no beginning, its all an illusion held together by the ego. Don’t be frightened. Fall through the beautiful confusion, breath deeply and find peace in the now. This was inspired by the premature death of a friend, it also made me think of those I know who are troubled souls. First we create our habits then our habits create ourselves.

 

Please follow and like us:
error

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *